ظاهرگرایی در فهم قرآن، درآمدی بر مبانی و روش های جریان های ظاهرگرا
۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال قیمت اصلی: ۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال بود.۱,۴۰۰,۰۰۰ ریالقیمت فعلی: ۱,۴۰۰,۰۰۰ ریال.
موضوع کتاب پیش رو، نقد و ارزیابی جریان های ظاهرگرای افراطی در تفسیر قرآن کریم است.
در این نوشتار نویسنده به دنبال آن است تا اثبات نماید که اگر چه ظاهر قرآن کریم حجت است، اما اگر بخواهیم همه آیات قرآن را با ظاهرش تفسیر کنیم و در این زمینه افراط نماییم، به کج فهمی قرآن منتهی شده و برخی از حقایق مهم قرآن مغفول خواهد ماند.
وی بدین منظور نخست تعریفی از وضع یک لفظ برای یک معنا ارایه نموده و پس از آن ظاهرگرایی در تفسیر قرآن را تعریف نموده است و آنگاه نسبت بین ظاهر و باطن قرآن را بررسی نموده و مراد از ظهور آیات و حجیت آن ها را نیز بیان کرده است.
وی فرق میان مدلول لفظی، مدلول معنایی و مدلول سیاقی آیات را نیز تبیین نموده و کاربرد حقیقت و مجاز را در تفسیر قرآن بررسی کرده است.
نویسنده در ادامه با توجه به سابقه طولانی تفسیر ظاهری از قرآن و جریان شناسی تاریخی ظاهرگرایان و اخباریان در این زمینه، به بیان مبانی فهم قرآن نزد این قبیل از مفسران و نقد دیدگاه های تفسیری آنان پرداخته و روش های فهم و تفسیر قرآن از منظر آنان را نیز نقد نموده است.
وی همچنین مصادیق مختلف ظاهرگرایی در تفسیر قرآن را بیان کرده و تقابل اصولیان و اخباریان در این زمینه را از لحاظ تاریخی مورد بحث و بررسی قرار داده است.
20 در انبار
وزن | 600 گرم |
---|---|
نویسنده | |
ناشر | |
نوع جلد |
شومیز |
تعداد صفحات |
248 |
سال نشر |
1392 |
وضعیت نشر |
شما شاید این را هم دوست داشته باشید
اسلام نص گرا: تاریخ و عقاید اخباریان شیعه
اخباری به معنای مصطلح آن، از قرن یازدهم، جای خود را در سنت فکری شیعه بازکرده است. اخباریگری مصطلح را محمدامین استرآبادی (م.1036 ق) و پیروان او پایهگذاری کردند. این جریان، یک نسل پس از وی و شاگردانش، به جریانی فراگیر تبدیل شد تا اینکه در اواخر قرن یازدهم، آرای اخباریان به پیکره فقهی، اصولی و کلامی شیعه، جایگاهی درخور پیدا کرد.
با تلاش عالمان اخباری، اخباریگری توانست جای خود را در میان مدارس علمیِ تشیع بازنماید و برای حدود 150 سال به یک جریان رسمی فکری در شیعه مبدل گردد.
وجود حکمی الهی در هر چیز، صحت تمام روایات کتب اربعه، لزوم کسب یقین، انحصار منابع تفکر و استنباط به روایات اهلبیت (علیهمالسلام)، عدم اعتبار ظن مجتهدان، عدم حجیت ظواهر قرآن، نکوهش اصول و کلام عقلی و … ازجملهی دیدگاههای اخباریان است.
کتاب اسلام نص گرا: تاريخ و عقايد اخباريان شيعه در پی بررسی آرا و عقاید این مکتب فکری است. کتاب Scripturalist Islam (اسلام نصگرا) تالیف پروفسور رابرت گلیو است که در سال 2007 م توسط انتشارات بریل به چاپ رسیده و مولف در پی بررسی آرا و عقاید مکتب فکری اخباریان شیعه است که بازشناسی آن می تواند یاریگر تاریخ نگاران اندیشه و محققان عرصه مطالعات شیعی باشد
تاویلات قرآن حکیم مشهور به تفسیر ابن عربی (دوره دو جلدی)
این کتاب ترجمه کتاب تاویلات القرآن الحکیم منسوب به به ابن عربی، اما تالیف و نگارش شیخ عبدالرزاق کاشانی است. تأویلات القرآن گرانقدرترین اثر کاشانی است و آن را میان تفاسیر باطنی می توان اثری منحصربه فرد دانست. در این اثر عبدالرزاق تفسیر قرآن را به شیوه تاویلی مبتنی بر کشف و شهود فراهم آورده که برگردان آن در دو مجلد سامان یافته است. مجلد اول دربرگیرنده مقدمه مولف و تاویل سوره های آغازین قرآن تا سوره مریم است و جلد دوم مشتمل بر سوره طه تا انتهای قرآن است.
برای تاویلات القرآن نه تنها در میان متشرعه بلکه در میان تفاسیر متصوفه نیز نمی توان نظیری یافت. از قرن سوم به بعد تفاسیری از بخشی از یک سوره یا قسمتی از قرآن یا تمام قرآن به دست رسیده که در آنها نشانه هایی از ذوق و تأویل باطنی را می توان یافت. اما تاویلات القرآن در حدود یک قرن پس از دوران شیخ اکبر و در زمانی به رشته تحریر درآمد که اندیشه متصوفه با طرح نظریات ابن عربی و رواج آن توسط قونوی و شاگردانش به اوج خود رسیده بود.
افزون بر این کاشانی که با حکمت و فلسفه نیز آشنایی داشت و پیرو طریقت بود، در تأویلات بر پرداخته هایش که رنگ محیی الدینی داشت، چاشنی فلسفه و ادراک ذوقی را نیز افزود و افزون بر این با شیوه ساده، روان و به دور از طمطراق های ادبی آن را به اثری قابل فهم و منبعی مهم برای رجوع طالبان تبدیل کرد. از ویژگی های دیگر این کتاب ارائۀ کلیدها و رهنمودهایی به سالک برای فهم معنای باطنی آیات قرآنی است.